Какво е upcycling и защо е за мен?

Вече се интересуваш от рециклиране и отговорно управление на отпадъците?

Несъмнено рециклирането намалява нашето екологично влияние. Ако хвърлиш пластмасовата си бутилка в правилния контейнер, тя се използва за направата на подобни продукти (или дори модни якета от полиестер). Въпреки това, често новите продукти са с по-ниско качество като резултат от разграждането до съставни материали.

Upcycling (ъпсайклинг) ти позволява да предприемеш още по-голяма крачка към отговорното управление на отпадъците!

Какво е ъпсайклинг?

Ъпсайклинг е процес, при който стари вещи се използват повторно и им се дава нова цел, вместо да бъдат изхвърлени. Ще се учудиш колко креативно, свежо и уникално може да изглежда такава мебел с нов, втори живот! Например старо ретро бюро след реновиране може да се освежи до неузнаваемост с ярки цветове и декупаж, за да се превърне във фокусна точка на детска стая.

какво е ъпсайклинг reUse

Защо ъпсайклинг?

Можеш да се сдобиеш с нов стол, диван или маса без първо да търсиш как да предадеш такъв отпадък на общината за рециклиране. Именно това е и причината много стари мебели да се озовават до контейнера на улицата…

Знаеше ли, че в София количеството едрогабаритен отпадък е около 80 хил. тона за 2017г. и почти половината са стари мебели? Прочети повече за огромната стойност на ъпсайклинга и колко количество боклук може да спести само в ЕС в нашата инфографика!

Вместо да изхвърлиш, дай свобода на въображението си и трансформирай старата вещ. Реновирането на мебели или предмети може да се окаже и чудесно уикенд занимание за цялото семейство! А и ще получиш нещо съвсем различно, което още повече ще пасва на твоя стил.

И още – ще се присъединиш към съвременното ъпсайклинг движение на творци и ентуиасти!

защо ъпсайклинг, идея за ъпсайклинг reUse

Бъди иновативен!

Ъпсайклингът ти позволява да бъдеш креативен с това, което вече имаш. Чрез него можеш да получиш нова мебел без да купуваш чисто нов диван например, за чието производство вече са използвани много ресурси.

Реновираш дома си? Отдели няколко минути и боядисай стола в топли цветове! Или го претапицирай, за да стои още по-добре в обновения ти хол. Вдъхнови се, дай му втори живот и разнообрази интериора!

А защо да не трансформираш интересна бутилка в оригинална ваза?

Можеш да си екологично отговорен и да покажеш уникалния си стил чрез ъпсайклинг. Единственото ограничение е въображението!

ъпсайклинг реновиране стари мебели reUse

Виж още…

Искаш ли да откриеш още за ъпсайклинга?

Надникни в нашия блог за свежи DIY идеи, заяви реновиране на стари мебели чрез контактната форма на сайта или разгледай красоти с нова цел в нашия магазин!

Happy upcycling,