Преоткрий ъпсайклинг тайните на морето

Преоткрий ъпсайклинг тайните на морето

Repair-Café-Varna

Варна – морският град с две страхотни екологични инициативи, към които да се присъединиш

Два световни феномена в намаляването на отпадъците и опазването на околната среда вече са факт в слънчева Варна благодарение на Здравко Василев и помощниците му от Велоклуб „Устрем“. Представяме ти вдъхновяващите проекти, от които и ти можеш да станеш част! 

Repair Café

repair cafe logo

Имаш счупена играчка от детските ти години; повреден лаптоп, пълен с ценна информация и скъпи снимки; скъсана огърлица, предавана от поколения в семейството ти; или пък кожата на любимата ти чанта има нужда от поправка? Можеш да изхвърлиш старите предмети… а можеш и да им дадеш нов живот, за да ти служат още дълги години. Занеси ги в едно от над 1500 кафета за ремонти (ъпсайклинг кафета или Repair Cafés) в 33 държави по света и ще намериш сръчни майстори доброволци, които с удоволствие ще ти покажат как заедно можете да промените съдбата на тези забравени съкровища. 

Кафетата за ремонти се раждат в Амстердам през 2009-та година с идеята да предотвратят изхвърлянето на вещи, които могат още дълго да радват собствениците си.  Те създадат общество от хора, които се събират, за да работят заедно над захабени и счупени предмети, докато си споделят истории и забавни моменти на по чаша кафе.

Repair Cafe Toronto
Repair Cafe Toronto (c)

От тази година Варна е дом на първото кафе за ремонт в България. С мисия за опазването на българската природа красива и чиста, Здравко Василев вече е организирал събитието 3 пъти с голям местен интерес и множество успешни поправки.

Свързахме се със Здравко, за да ни разкаже повече за инициативата. Бяхме очаровани да чуем, че кафето се посещава от млади хора, вдъхновени от идеята да преизползват и да вдъхнат нов живот на вещите си. Най-често срещани предмети “пациенти” в работилницата са различни домакински уреди и електроника, а най-запомняща се е една ценна музикална кутия, изпълнена със спомени.

Кафето ще отвори отново врати през новия есенен сезон. Не пропускай да се присъединиш и ти – наслади се на кафе и нека заедно намалим отпадъците!

Очакваме с нетърпение новите издания на Repair Cafe Варна, а до тогава се насочваме към другата интригуваща зелена идея:


Ре-ре-рециклирай

ReReRecycle Varna

ReReRecycle е част от световното движение Precious Plastic, стартирало през 2013 в Холандия. Целта е намаляването на безразборното изхвърляне на пластмаса и увеличаване на твърде ниския процент на рециклирането ѝ. 

Движението събира стотици хора по света, които допринасят за по-чиста природа с безплатни обучения за преработване и претопяване на битови пластмасови отпадъци, дарения, форум и работни пространства. Можеш да откриеш дори как да създадеш собствени машини за рециклиране! С помощта на общността, хората сами могат да измайсторят уникални творения от новополучената суровина и да ги продават. 

Благодарение на Здравко и екипът му от Велоклуб „Устрем“, във Варна започва обучение и работилница за рециклиране на пластмаса за пръв път.

След обученията, ентусиастите ще имат знанията да се присъединят към екипа организатори или да създадат свои работилници.
Участниците ще научат още:

  • как да претопяват и преработват пластмаса;
  • как да направят машини за това;
  • повече интересни факти за видовете пластмаси;
  • как да изработват свои продукти със собствените си ръце.

Здравко и екипът му работят по сглобяването на сложните машини и мечтаят да си набавят 3D принтер, с който да създават продукти, интересни за всеки потребител. В бъдеще обмислят дори използване на едроформатен 3D принтер за създаване на градски мебели от произведената суровина. Впечатляващо, нали?

Организаторите планират и множество обучения из цялата страна за изграждане на отговорно отношение към природата, както и стимулиране на рециклирането и културата на преизползване. 

С огромен интерес ще следим развитието на тези идеи. Можеш да го направиш и ти, като харесаш кафе-проекта във Фейсбук – Repair Café Varna!

Happy Upcycling,

reUse logo

PS: Последвай ни за още новини – надникни в нашите социални медии – FBInstagramTwitter!

Запиши се за бюлетина ни!

* Задължително поле
 

 
 
 
/
 

 

Какво искаш да получаваш от reUse?

Можеш да се отпишеш по всяко време като кликнеш съответната опция във всеки наш имейл или бюлетин, който ще получиш. Твоите данни няма да се съхраняват и обработват от трети лица без твоето позволение. Виж повече за това как обработваме лични данни тук.

Използваме Mailchimp за маркетинг платформа. При записването си по-долу, се съгласяваш, че данните ти ще бъдат обработени от Mailchimp. Виж повече за политиките за поверителност на Mailchimp.

Сподели:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *