5 смели ъпсайклинг идеи за лятно вдъхновение

5 смели ъпсайклинг идеи за лятно вдъхновение

В разгара на сезона за подобрения у дома събрахме за теб 5 уникални ъпсайклинг идеи с мисията да те вдъхновим отвъд всички очаквания… Защото с доза оригиналност и чрез преизползване на различни материали можем да постигнем чудеса.

1. 30000 цветни капачки вместо боя

© Reuters / Ilya Naymushin

Започваме пътешествието не от модерно дизайн студио или ателие, а от Сибирската тайга. В селцето Камарчага откриваме руския пенсионер Олга и нейния необикновен дом.

Олга е декорирала къщата си с цели 30000 пластмасови капачки в невероятни мотиви и цветове. Уникалният проект е плод на многогодишен труд и традиционната техника макраме (вид ръкоделие с възел като основен елемент). Олга не само превръща дома си в изкуство и атракция, но и изобразява и фолклорни мотиви и дори фигури на местни животни.

Това означава да откриеш вдъхновение на неподозирано място!

© Reuters / Ilya Naymushin

(Източник: designboom.com)

2. Урбанистично съжителство между бетон и рециклиран дървен материал

© John Gollings

Едно щракване с пръсти и те пренасяме в далечния метрополис Канбера, където March Studio са претворили хотел “Hotel”. Материалите тук са рециклиран дървен материал, стомана и бетон, а само в лобито са намерили място 5000 дървени части.

© Peter Bennetts

През 2015 студиото печели наградата за “Интериор на годината” (World Interior of the Year). Съдиите наричат проекта “майсторска комбинация”, където топли и студени, груби и нежни елементи се смесват във “вълнение от неочакваното”.

© Peter Bennetts

Съвсем подобаващо, хотелът днес е пространство за артистични и културни събития с насоченост към устойчивия начин на живот. Огледай се около себе си и открий вдъхновение и за твоето интериорно приключение от противоположности!

(Източник: dezeen.com)

3. Нов (комфортен) живот на съвременните отпадъци

Като си говорим за градове и модерен начин на живот, за съжаление често си представяме и неразделния ни придружител – пластмасовите отпадъци. Райън Франк е открил начин да вдъхне нов живот на пластмасата като я пресъздава под формата на стол Inkuku от торбички.

Райън Франк е дизайнер на мебели от Южна Африка със студиа в Лондон и Барселона. Той твори в големия град, но вплита в работата си частица от африканското си наследство с фокус върху екосъобразността.

© ryanfrank.net

Столът Inkuku е създаден с цел да олицетвори нашата “връзка” с пластмасата и да провокира размисъл за консуматорското общество. И в този проект откриваме игра на контрастите – модерният материал е обработен според традиционни южноафрикански техники.

4. Да отдъхнеш сред плюшени спомени

Темата за произхода и корените ни накара да се замислим – да можеше годините на безгрижно детство да са вечни! Представяме ти няколко интересни проекта от… стари плюшени играчки за детето в теб.

Бразилските дизайнери Кампана създават невероятни мебели, част от които са “тапицирани” с плюшени играчки. Във френския блог Jesus Sauvage пък открихме DIY версия на дизайнерските им решения. И ако вълната на ъпсайклинга продължава да бушува именно в детската стая, разгледай цветните килимчета от вече неизползвами играчки на Агустина Уудгейт.

© Agustina Woodgate and Spinello Projects

Колекцията на Агустина съчетава носталгия, детски спомени и мечти с уюта на вечерите до камината. Тя споделя, че в нейните килими са втъкани историите на играчките и техните предишни собственици, а самите продукти олицетворяват различно потекло.

Вдъхновени сме от тези оригинални проекти, които удължават живота и историята на предметите като съставна своя част!

(Източник: upcyclist.co.uk & designboom.com)

5. Музиката на времето

© DISC’O’CLOCK

Като споменахме носталгия, неминуемо свързваме миналото и с винила. Италианската компания DISC’O’CLOCK съживява стари музикални спомени и ги превръща в неразделна част от модерния интериор. Колекциите са вдъхновени от “връзката между мода, дизайн, изкуство и улицата” и целят да “провокират и стимулират сетивата” като прегърнат културата на преизползване.

Творенията на DISC’O’CLOCK ни карат да преоткрием не само своите спомени, но и да се замислим за историята на конкретните плочи, които са дарени от различни диджеи. Издраскани или повредени, плочите са спасени с нова мисия, а обработката им също е екологично съобразена. За кого ли са свирили преди?

(Източник: discoclock.com)


Завършваме на тази сладка и леко носталгична нотка и подхващаме нови ъпсайклинг проекти в горещите летни месеци. Разкажи ни и ти – какво те вдъхновява това лято?

Happy Upcycling,

PS: Последвай ни за още новини – надникни в нашите социални медии – FBInstagramTwitter!

Запиши се за бюлетина ни!

* Задължително поле
 

 
 
 
/
 

 

Какво искаш да получаваш от reUse?

Можеш да се отпишеш по всяко време като кликнеш съответната опция във всеки наш имейл или бюлетин, който ще получиш. Твоите данни няма да се съхраняват и обработват от трети лица без твоето позволение. Виж повече за това как обработваме лични данни тук.

Използваме Mailchimp за маркетинг платформа. При записването си по-долу, се съгласяваш, че данните ти ще бъдат обработени от Mailchimp. Виж повече за политиките за поверителност на Mailchimp.

Сподели:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *