9 реноваторски истории, които ще те развълнуват!

9 реноваторски истории, които ще те развълнуват!

renovator-team-atelier-trion reuse rabotilnica

Нашите реноватори оставиха своята страст, фантазия и муза в претворяването на мебелите от кампанията ни с ИКЕА „Нов живот за старите мебели“ в края на април. Техен ментор беше Илиана от Ателие Трион. Събрахме не само практични съвети, но и послушахме докосващи лични истории за това как се открива вдъхновението да реновираш.

Техните творения ще бъдат показани на изложба в Gallery 2.0 в София от 9ти до 12ти май, за да докоснат с идеята да преизползваш възможно най-много ентусиасти. Присъедини се и ти към събитието тук!

Ние отброихме 9 дни до изложбата на мебелите с личните ъпсайклинг досиета на нашите деветима творци, които я направиха възможна. Запознай се с тях!

Вени

 Тя започва своя реноваторски път от изящното рисуване в детството, през динамичния рекламен дизайн в Художествената академия до цветния Куклен театър. Цялото това изкуство се прелива в засилен интерес към работата с дървен материал, за да ни събере в екип на работилницата.

Някак естествено всичко води към любовта за възстановяване на мебели, когато Вени поема лична мисия да спаси дървени шкафове и бюфет, забравени в самотен склад. Тези мебели постепенно се превръщат в най-драгото и лично нейно творение – сякаш са очаквали новия си живот в нейните ръце.

Вени открива, че истинската ѝ страст е към дървения материал. Старото усещане от предишния вид на (почти вековния!) бюфет остава само спомен. На негово място Вени оставя цялото си въображение, за да получи той една пълноценна нова съдба. 

Прочети повече за историята на Вени в нашия Фейсбук пост!

Валерия

valeria-rabotilnica

Има хора, които предпочитат да творят и да работят с ръцете си. Валерия е една от тях! По време на магистратурата си по интериорен дизайн, Валерия намира вдъхновение от своите преподаватели, които дават целеустременост на страстта ѝ към редизайн и ъпсайклинг. Създаването на изкуство с мебели се превръща в нейно призвание. Ярките цветове постоянно я привличат, както си личи и от най-ценните ѝ творения.

Валерия с гордост споделя, че влага душата си във всеки реноваторски проект с който се заеме. Убедихме се в това, докато наблюдавахме как вдъхва нов живот на малките мебели в работилницата ни.
И именно малките неоткрити съкровища са най-близко до сърцето ѝ. А новите материали и техники за декорация са любимо нейно предизвикателство.

Прочети повече за историята на Валерия в нашия Фейсбук пост!

Димана

dimana-rabotilnica

Димана открива призванието си на реноватор през 2012 година, когато я обзема нуждата да преобрази старата си стая. От самите стени до последната мебел, нищо не остава недокоснато от нейното вдъхновение. Със стари вещи и нестандартни материали тя вдъхва нов уют на дома си. Така открива своята страст към ъпсайклинга и от тогава до нашата работилница всичко е история.

Димана всъщност е завършила Психология и Режисура за драматичен театър. Може би точно опитът ѝ в театралното изкуство има заслуга за креативността, която влага в своите творения. Още един пример, че не е необходимо специално образование, за да се впуснеш в света на преправянето на мебели!

Димана си помня си как е помагала на баща си не просто да подобрят вида на старите мебели, а да ги превръщат в нещо напълно неузнаваемо и да им намират изцяло нови предназначения.

Прочети повече за историята на Димана в нашия Фейсбук пост!

Александър

Alexander rabotilnica

Александър подчинява мислите и чувствата си на едно – изкуство. Отраснал в семейство на музиканти, Александър открива, че музиката не е неговата най-голяма страст. Отвътре сякаш нещо му подсказва, че смисълът се крие по друг път.

Всичко го води към рисуването, което еволюира в интерес към дърводелство и работа с метал. Осъзнал нуждата от посока, Александър я открива в Англия. Там се среща с бивш свещеник, който става негов ментор в откриването на истинското призвание.

Любопитната история продължава, когато специалистът реноватор на мебели и жилища „среща“ Александър със стара къща от 1800 година. Изправени заедно пред такова предизвикателство, учител и ученик се заемат с мебели, прозорци и с дори уникален (още по-стар) гардероб. Необичайният екип се сработва чудесно, докато реставрира фламандска дърворезба от преди векове. А Александър си спомня за това емоционално преживяване като началото на една епоха.

Прочети повече за историята на Александър в нашия Фейсбук пост!

Соня

Sonia-rabotilnica

 В Соня от години гори страстта към интериорния дизайн и преправянето на стари вещи. Съдбата я насочва към специалност “Дървообработване и производство на мебели”. Това ѝ дава тласъка да преследва призванието си – да създава свои концепции за обзавеждане и да вдъхновява с преобразена мебелировка. Сега тя вече е завършил магистър-инженер с безброй реноваторски приключения зад гърба си и още повече идеи за бъдещето.

По време на следването си, Соня се впуска в работа по много лични проекти с подкрепата на най-верния си помощник реноватор – нейния баща. Малкият им сплотен екип превръща стара ракла в чисто ново нощно шкафче. Резултатът омагьосва Соня и тя се мотивира да превърне старовремските мебели в дома си в модерни, цветни произведения на изкуството.

Най-горда е от изящната маса в хола си, за изрисуването на която дълго краде минути от натоварените си дни. Но Соня не твори само върху мебели…

Прочети повече за историята на Александър в нашия Фейсбук пост!

Петя Петрова

Petya-Petrova-Rabotilnica

 Петя винаги се е увличала от рисуването и го усеща като част от истинското си призвание. Въпреки това, животът я води към специалностите Журналистика и Връзки с обществеността, за да я събере и с настоящата ѝ работа в друга сфера. Може би това отключва страстта ѝ да твори още повече, за да надвие на подчиненото на повече правила ежедневие.

Винаги, когато успява да откъсне късче време и вдъхновение, Петя се заема с нещо красиво, забавно и освежаващо интериора. Тя намира истинското отражение на себе си в цветното и неочакваното.

Как тази страст я води към реновирането на мебели? Всичко започва от голямата тераса и остаряла мебелировка в последното ѝ жилище. Петя запретва ръкави и изцяло трансформира интериора – от кухненските шкафове до цветовете вкъщи. Предизвикателството „голяма тераса“ води до идеята да ремоделира палетите за пренасяне на багажа в маси и пейки за терасата. Конструкцията е изцяло авторска и вече сезони наред внася уют и атмосфера в дома ѝ.

Прочети повече за историята на Петя в нашия Фейсбук пост!

Анна-Мария

Anna-Maria-rabotilnica

Реноваторската ѝ история започва от скриновете съкровища в Тетевен, минава през стоманения град Питсбърг и се спира (поне засега) в София, за да се обединим ентусиазирано около каузата да намалим отпадъка. Анна-Мария дълбоко вярва, че „съживяването“ на старите вещи е мисия възможна!

Анна-Мария прекарва почти десетилетие в индустриален Питсбърг. Там не само завършва безнес образованието си, но намира и нова посока пред себе си отвъд учението. Когато навсякъде се оказва заобиколена от мостове, тухла, стомана и промишлен стил, тя неусетно се захваща да пресъздаде част от този свят вкъщи. Старите вещи и мебели стават нови майсторски творения, а тя открива красотата да работи с ръцете си.

Съдбата бързо я среща с реновирането и у дома. В старата семейна къща далеч от САЩ и по-близо до Балкана, Анна-Мария открива и любовта си към дървения материал.

Прочети повече за историята на Анна-Мария в нашия Фейсбук пост!

Ирен

Iren-rabotilnica

Ирен се е посветила на хобито си да дарява нов живот на мебелите, без това да е част от длъжностната ѝ характеристика. Бягството от ежедневието намира израз в пълната свобода при творчеството. Това и видяхме у нея, когато заедно работехме върху мебелите с нова мисия.

Ирен започва своя реноваторски път благодарение на едно (вече забавно) препятствие още като дете – когато един ден любимото ѝ колело изчезва. Неочаквано то скоро се появява отново, но изгубило предишния си вид заради експерименти с боя на предишния „собственик“…

Какво друго да направи един бъдещ реноватор? Ирен си набавя боя в любимия оранжев цвят и превръща съсипаното колело в израз на личността си. А в следващите десет години освежаването на предмети и мебели се променя в истинско реновиране.

Прочети повече за историята на Ирен в нашия Фейсбук пост!

Петя Петкова

Petya Petkova reuse Rabotilnica

Завършваме тази глава от реноваторската книга с Петя, но не и на последно място!

Историята и личността на Петя са цветни колкото и мозайките, с които се гордее. Тя работи във фирма за оптика, но сърцето ѝ е в творчеството с късчета метал, стъкло, стари бижута, керамика, фаянс и камъчета. Там, където не всеки би потърсил красота.

Нейната страст е да трансформира старото в нещо ново и пълно с живот. В началото на историята Петя се заема с реновиране, за да обзаведе апартамента си по свое колоритно виждане. Вдъхновението ражда една идея след друга, а приятелите на Петя я съпровождат по пътя към нейното креативно „аз“.

Кулминацията се превръща в една напълно реновирана кухня, която е повод за въздишки от всички любители на нестандартното изкуство. А сега пътешествието продължава със специалност “Интериорен дизайн”.

Прочети повече за историята на Петя в нашия финален Фейсбук пост от поредицата #UpcyclingFiles!

renovator-team-atelier-trion
Реноваторски екип 1 с ъпсайклинг ментора Илиана от Ателие Трион

Искаш ли и ти да си част от ъпсайклинг движението? Бъди промяната и разгледай какво сътвориха нашите реноватори в онлайн магазина!

Абонирай се за нашия бюлетин тук, за да получаваш първи новини за реновиране, DIY и ъпсайклинг!

И следи блога ни, за да узнаеш повече върху какво работим!

Happy upcycling!

Сподели:

 

2 Responses

 1. Здравейте,
  Много ни харесва идеята за рециклиране на стари мебели и стари вещи въобще. Нашата фирма подкрепя тази дейност и бихме искали да си сътрудничим с вас в някои от бъдещите ви кампании.
  Поздрави, Деляна Бенчева
  ландшафтен архитект

  • Dayana Horozova says:

   Здравей, Деляна!

   Много ви благодарим за подкрепата. Ще се радваме да работим с възможно най-много ентусиасти! :))

   Поздрави,
   reUse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *