Кои сме ние

Каква беше идеята в началото?

Беше към края на 2017. Задминахме поредния сигнално жълт контейнер за пластмаса в София (в който за съжаление се търкаляха и доста стъклени бутилки). До него беше поставено цяло мебелно изложение – диван и два фотьойла. И те просто чакаха.

Почувствахме се някак тъжни, че макар и доста от нас да рециклират дребния отпадък, мебелите остават трудни за “отърване”.

Новият диван е поръчан, старият трябва да изчезне. Може и някой да реши да го грабне от улицата за себе си.(Едва ли.)

След множество разговори с приятели, преподаватели в университета и други ентусиасти си казахме, че можем да работим по решението на този проблем.

Как започнахме?

Бяхме приети в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси, Climate Launchpad. В България програмата е подкрепена от Загорка и Икеа. (Несъмнено големи имена!) В Launchpad получихме безценни съвети, менторство и подкрепа.


Снимка: Cleantech Bulgaria @ facebook

Вече участваме в престижната европейска програма Greenhouse на Climate KIC. Тук срещнахме професионалисти в екологичните проекти, сдобихме се с финансиране за оперативните си разходи като стартиращ бизнес и продължаваме да черпим от огромния know-how в общността. И вървим напред.

Финалният облик на идеята

През 2018 бяхме изпратени на обучение във Финландия! Там (освен да попиваме от контрастната култура) работихме и за компании като RePack и MaaS.

Вдъхновихме се и обогатихме идеята си с елемента upcycling.

Upcycling-ът трансформира отпадък (като изоставени мебели) в нови или реновирани предмети с нов живот и цел. Въодушевени се присъединихме към това съвременно и креативно движение!

Къде сме сега?

Вече попили идеи, през есента на 2018 започнахме активно да градим reUse. Заехме се с онлайн и офлайн присъствие, както и солидна мрежа от партньори и контакти. Участваме в startup състезания и добавяме още хора към екипа си.

И така към края на годината сме близо до последния етап преди да осигурим напълно работеща уеб и мобилна upcycling платформа.

Награди от startup състезанието на betahaus #Betapitch.

Получихме и отличие от Германо-Българска индустриално-търговска камара (AHK Bulgarien) като едни от първите енергийни скаути на България за 2018.

За кратко време разпространихме значението на upcycling-а, събрахме първите (приятно голямо число) последователи и не спираме да се учим.

И искаме да вдъхновим теб.

Разгледай уникални #reuse съкровища и намали екологичата си следа с нас! 🙂

Прочети повече за ъпсайклинга и виж нашия екип.